ED MUTSAERS / BEELDVANGER

Voor zover ik me het kan herinneren maak ik al ‘beelden’ en ben ik geboeid door het vertellen van en luisteren naar verhalen. Fantasie of werkelijkheid beschrijven met woorden, potlood, inkt, verf, grafische technieken, fotografie. Voor mezelf, maar ook voor anderen. Als mensen me nu vragen wat ik doe, vat ik het zo samen: Mensen Ontmoeten > Beelden Vangen > Verhalen Vertellen

GRAFISCH ONTWERP

Grafisch_Ontwerp_small

Het mooie aan grafisch ontwerp is dat je het verhaal van de opdrachtgever kunt vangen in een vorm en beelden die passen bij wat deze wil vertellen, uit wil stralen. Het begint bij het ontmoeten, kennismaken en luisteren. Belangrijk hierbij is dat er tijdens deze ontmoeting een ‘klik’ ontstaat en de opdrachtgever vertrouwen krijgt in de samenwerking. Tijdens dit gesprek probeer ik reeds de kern van het verhaal dat verteld moet worden te destileren. Samen gaan we op zoek naar …


ILLUSTRATIE

Illustratie_small

Illustraties in ‘photoshop’ of ‘lijn’. Sfeervol of ‘to the point’. ‘Vrij’ of zakelijk. Afhankelijk van de boodschap transformeren mijn illustraties in ‘verhaalondersteunende’ beelden, pictogrammen of beeldmerken. Toegespitst op het ‘verhaal’ dat vertelt wordt en de rol die ze daarin spelen.


FOTOGRAFIE

Fotosferen

Fotosferen_small

In ‘fotosferen’ breng ik verschillende elementen samen in een nieuwe ruimte of ‘schilder’ ik een beeld in een bepaalde sfeer, afhankelijk van waar het beeld mij heen stuurt. Hierdoor ontstaan ‘fotosferen’ die niet echt een serie vormen, maar op zichzelf staan. Zoals ook elk verhaal op zichzelf staat, zeg maar.
De combinaties en composities die ontstaan bedenk ik niet vooraf. Veelal put ik uit mijn beeldarchief zonder voorbedachte rade. Soms, heel soms, fotografeer ik ‘materiaal’ met een ‘eindbeeld’ of sfeer in gedachten, maar ik weet nooit hoe een werk er uiteindelijk uit zal gaan zien. ‘Fotosferen’ worden letterlijk veroorzaakt door combineren, spelen met licht en voor een groot deel…, toeval.

Portretten

Right_through_me_voor_na_B_small

In mijn portretten wil ik de mensen vangen zoals ze zijn. Het maken van die ene ‘spot on’ foto is het aller belangrijkste. Om dit te bereiken breng ik het liefst wat meer tijd met ze door. Zeker wanneer we elkaar nooit eerder ontmoet hebben is er tijd nodig om aan elkaar te wennen. Na de keuze van het definitieve beeld probeer ik door ‘bewerking’ het beeld extra lading te geven, nog specialer te maken.
Spelen met licht, tegenhouden en doordrukken, het gebruik van texturen zijn enkele middelen waarmee ik probeer een passende sfeer te creëren en accenten te leggen. Het einddoel is hierbij een intrigerend en verhalend portret dat je raakt en boeit. Een portret waar je naar kunt blijven kijken.